Cynamon to bardzo popularna przyprawa kuchenna. Otrzymuje się ją z wysuszonej kory cynamonowca. W sklepach znajdziecie cynamon w dwóch postaciach- proszku lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach, tzw. laskach. Ma kolor brązowy, jakby rdzawy. Dzięki zawartemu w nim olejkowi cynamonowemu ma charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat. Cynamon znany jest od czasów starożytnych- już w Starożytnym Egipcie stosowano go w procesie mumifikacji. Jeśli chodzi o źródła pisane, wzmianki o cynamonie znajdziecie w Piśmie świętym, w dziełach Herodota, lekarzy arabsko-muzułmańskich i autorów epoki klasycznej. Najczęściej mamy do czynienia z dwoma (z ok 250!) rodzajami- cejlońskim lub kasja tzw. wonnym. Różnice są znaczne, od wyglądu, przez smak, po właściwości. Niewprawionemu konsumentowi z łatwością można wcisnąć gorszy cynamon kasja.
Nalewka z cynamonu
Składniki:
- 2 laski cynamonu
- 15 goździków
- gałka muszkatołowa (najlepiej cała, do starcia na świeżo)
- mięta pieprzowa świeża
- alkohol (wódka lub spirytus)
Do przygotowania tej nalewki niezbędny będzie moździerz. Rozcieramy w nim cynamon i goździki. Do mieszanki ścieramy szczyptę gałki muszkatołowej. Jeśli nie masz całej, możesz wykorzystać gotową, sproszkowaną. Siekamy kilka listków mięty i dodajemy do roztartych specjałów. Aby przesypać do butelki i nie denerwować się zbytnio, polecam najpierw wysypać zawartość moździerza na kartkę papieru. Z jednej strony lekko ją zginamy lub skręcamy, tworząc lejek i nic nam się nie rozsypie. Kiedy mieszanka jest w butelce, zalewamy ją alkoholem. Polecam wódkę, bo spirytus może być dla większości zbyt mocny. Dobrze zakręć butelkę i odstaw na 15 dni. Każdego dnia potrząśnij nalewem. Po czasie odstawienia przecedź i przelej nalewkę. Pamiętaj, że warto w tym przypadku wybrać ciemne szkło. Ja tylko na chwilę przelałam swoją do jasnego szkła, żeby pokazać Wam kolor jaki uzyskaliśmy w nalewce "leżakującej 7 miesięcy.
Nalewkę możecie stosować na poprawę trawienia, pijąc kieliszeczek. Jeśli boli Was gardło lub macie kaszel możecie z niej zrobić płukankę. Wystarczy do szklanki wody dodać kieliszek cynamonówki i mieszanką płukać gardło. Cynamonówka łagodzi kaszel i chrypkę. Jako wiecznie cierpiąca na chrypkę właśnie, zdecydowanie polecam!
Z ciekawostek o cynamonie:
- jest doskonałym źródłem manganu, żelaza, wapnia i błonnika;
- kora cynamonu posiada właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, ogranicza wzrost i rozmnażanie grzybów z rodzaju drożdżaków, jak np. popularnego Candida;
- olejek cynamonowy zwiększa wydzielanie soku żołądkowego;
- cynamon zapobiega nadkwasocie i działa przeciwbiegunkowo;
- zmniejsza objawy napięcia przedmiesiączkowego, np. zwiększony w tym czasie apetyt.
Cynamon na zdrowie! 😉
Z ciekawostek o cynamonie:
- jest doskonałym źródłem manganu, żelaza, wapnia i błonnika;
- kora cynamonu posiada właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, ogranicza wzrost i rozmnażanie grzybów z rodzaju drożdżaków, jak np. popularnego Candida;
- olejek cynamonowy zwiększa wydzielanie soku żołądkowego;
- cynamon zapobiega nadkwasocie i działa przeciwbiegunkowo;
- zmniejsza objawy napięcia przedmiesiączkowego, np. zwiększony w tym czasie apetyt.
Cynamon na zdrowie! 😉
Chętnie używamy w naszej kuchni, nie tylko do słodkich wypieków, ale także do mięsnych dań. :)
OdpowiedzUsuńNalewka z cynamonu? To dopiero dla mnie odkrycie, ale chętnie przetestowałabym to w mojej kuchni
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam nigdy żadnej nalewki
OdpowiedzUsuńCynamon używam do kawy, i do ciast :) Ale do alkoholu nie dodawałam jeszcze :) To może być smaczne i gustowne!
OdpowiedzUsuńSkarbinica wiedzy tajemnej z Ciebie. Nie znałam tej nalewki, i też szczerze mówiąc rodzajów cynamonu bym nie rozróżniła, choć wiem, że jest ich kilka.
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam żadnej nalewki. Ta by raczej nie podeszła bo mąż nie lubi cynamonu. Za to ja i dzieci lubimy cynamon. Zresztą u mnie wskazane bo obniża poziom cukru ;?
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o nalewce cynamonowej, muszę spróbować zrobić.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Mój blog
Też nigdy nie słyszałam aleee właśnie robimy swoją wymarzoną kuchnię więc będę miała gdzie eksperymentować :)
OdpowiedzUsuńJesteś niekwestionowaną mistrzynią wszelkich nalewek! - a u mnie cynamon wykorzystywany głównie w celach kosmetycznych (np. jako dodatek do peelingu kawowego albo wcierki na porost włosów).
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie! Mam nadzieję że będę pamiętać o tym przepisie na jesień, bo cynamon to dla mnie idealny smak na zimne dni
OdpowiedzUsuńCynamon toleruję tylko w szarlotce, w innych konfiguracjach bardzo mi przeszkadza.
OdpowiedzUsuńNic nie napisano na jaką ilość alkoholu ta mieszanka z przepisu.
OdpowiedzUsuń