niedziela, 19 maja 2019

Domowy likier ajerkoniak

Dziś niedziela, a ja pozostaję nadal w lekkim klimacie urodzin, dlatego proponuję Wam przygotowanie domowego likieru ajerkoniaku. Przepis jest prosty, a efekt pracy pyszny.
Kiedy Po prostu MAMA łączy jajka i spirytus, to wiedz, że... będzie ajerkoniak!
Składniki:
- 5 żółtek
- 0,5 l mleka
- 25 dkg cukru
- 250 ml spirytusu
- 0,5 laski wanilii

Przygotowanie:
Zagotuj mleko z wanilią i odstaw do wystudzenia. Ubij żółtka z cukrem na puszystą masę. Stale mieszając masę uzupełniaj ją powolutku o spirytus. Rób to powoli i ostrożnie, tak żeby likier się nie zważył. Odstaw mieszankę na dwie godziny. Po tym czasie ajerkoniak możesz postawić na stole i delektować się nim ze znajomymi.

Jeśli lubisz ajerkoniak o smaku czekolady, wystarczy, że do mleka dodasz kakao lub rozpuszczoną czekoladę (tabliczka wystarczy). Ta wersja też jest pyszna!

Na zdrowie Kochani!

8 komentarzy:

  1. A co z mlekiem? Kiedy je połączyć z masą? Nie miałam pojęcia, że ajerkoniak robi się tak szybko :) świetna propozycja od Ciebie. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz, użyłam skrótu myślowego. Jak wystygnie, mieszasz delikatnie z przygotowanymi żółtkami. Na zdrowie!

      Usuń
  2. Próbowałam raz ajerkoniaku robionego w domowym zaciszu, ale zupełnie nie przypadł mi do gustu. Może to wina przepisu, a może po prostu nie lubię tego rodzaju alkoholu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Powiem tylko tyle - uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurcze ale Ty tu masz fajne te przepisy😍😍😍

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię smak takiego trunku ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy sama nie robiłam,a to chyba jest bardzo łatwe

    OdpowiedzUsuń