Dziś niedziela, a ja pozostaję nadal w lekkim klimacie urodzin, dlatego proponuję Wam przygotowanie domowego likieru ajerkoniaku. Przepis jest prosty, a efekt pracy pyszny.
Składniki:
- 5 żółtek
- 0,5 l mleka
- 25 dkg cukru
- 250 ml spirytusu
- 0,5 laski wanilii
Przygotowanie:
Zagotuj mleko z wanilią i odstaw do wystudzenia. Ubij żółtka z cukrem na puszystą masę. Stale mieszając masę uzupełniaj ją powolutku o spirytus. Rób to powoli i ostrożnie, tak żeby likier się nie zważył. Odstaw mieszankę na dwie godziny. Po tym czasie ajerkoniak możesz postawić na stole i delektować się nim ze znajomymi.
Jeśli lubisz ajerkoniak o smaku czekolady, wystarczy, że do mleka dodasz kakao lub rozpuszczoną czekoladę (tabliczka wystarczy). Ta wersja też jest pyszna!
Na zdrowie Kochani!
A co z mlekiem? Kiedy je połączyć z masą? Nie miałam pojęcia, że ajerkoniak robi się tak szybko :) świetna propozycja od Ciebie. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńA widzisz, użyłam skrótu myślowego. Jak wystygnie, mieszasz delikatnie z przygotowanymi żółtkami. Na zdrowie!
UsuńPróbowałam raz ajerkoniaku robionego w domowym zaciszu, ale zupełnie nie przypadł mi do gustu. Może to wina przepisu, a może po prostu nie lubię tego rodzaju alkoholu :)
OdpowiedzUsuńPowiem tylko tyle - uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńKurcze ale Ty tu masz fajne te przepisy😍😍😍
OdpowiedzUsuńBardzo lubię smak takiego trunku ;-)
OdpowiedzUsuńNigdy sama nie robiłam,a to chyba jest bardzo łatwe
OdpowiedzUsuńJak ja lubię takie smaki!
OdpowiedzUsuń