Truskawki... Czekamy na nie z niecierpliwością. Zawsze robię zapasy w postaci dżemów, mrożonek, suszonych owoców, wina i... nalewki. Jeśli macie ochotę, zostawiam Wam przepis. Bierzcie i smakujcie!
Truskawki tylko w deserze? Zróbcie nalewkę truskawkową!
Składniki:
1 kg truskawek
0,5 l spirytusu
0,5 l wódki
1 szklanka miodu wielokwiatowego
Przygotowanie nalewki:
Przygotuj duży słój- wyparz go i wysusz. Zdobądź kilogram dojrzałych truskawek. Usuń szypułki, umyj owoce, a następnie je wysusz. Wsyp truskawki do słoja i zalej je alkoholem. Odstaw miksturę w ciepłe miejsce na 4 tygodnie. Pamiętaj, że maksymalnie możesz o niej "zapomnieć" na 6 tygodni. Po tym czasie koniecznie zlej nalew. Odstaw w ciemne miejsce.
Owoce, które pozostały w słoju zalej miodem i wymieszaj. Odstaw je na dwa tygodnie. Po tym czasie zlej powstały w słoju syrop. Połącz go z nalewem alkoholowym i dobrze wymieszaj. Miksturę odstaw w ciemne miejsce. Najlepiej, żeby "przegryzała się" około tygodnia. Po maksymalnie 8 dniach przefiltruj nalew i przelej do butelek. Tak przygotowana nalewka może być przechowywana około 3 miesiące.
NA ZDROWIE!!!😘
Niepozorne owoce, w których zamknięty jest cudowny smak- truskawki💖
Ależ musi smakować taka nalewka, trochę przy niej pracy, ale jak później można się nią delektować. :)
OdpowiedzUsuńMy z truskawek robimy winko 😉 pycha, nalewkę też chętnie nastawie 😉
OdpowiedzUsuńA sezon na truskawki już wkrótce 🍓
OdpowiedzUsuńPiłam kiedyś taką nalewkę i była super, ale malinowa też jest extra
OdpowiedzUsuńJestem chyba jedyną osobą na świecie, która nie lubi truskawek ;) Ale nalewka to co innego :D
OdpowiedzUsuńKocham truskawki pod każdą postacią, więc taka nalewka pewnie też by mi posmakowała :)
OdpowiedzUsuńNalewki owocowe są przepyszne :) A truskawkowa to jedna z moich ulubionych, obok nalewki z malin :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robilambnalewki, myślałam, zezebjest to trudniejsze.
OdpowiedzUsuńoo mamooo ale narobiłaś smaka:)
OdpowiedzUsuńPrzyznam że nigdy nie robiłam! Czas spróbować, choć tylko dla męża, bo ja kp :)
OdpowiedzUsuń