sobota, 22 czerwca 2019

Nalewka z imbiru

Imbir ma wiele zbawiennych właściwości
Składniki:
- 10 dag korzenia imbiru
- 2 cytryny
- 3 łyżki miodu
- 750 ml spirytusu lub wódki 40%

Przygotowanie nalewki:
Obierz imbir i zetrzyj na tarce (na dużych oczkach) lub pokrój na cienkie plasterki. Cytryny sparz i pokrój w plastry. Do dużego słoja włóż przygotowane imbir i cytrynę, dodaj miód. Wszystko zalej alkoholem (spirytusem lub wódką).
Odstaw w ciemne miejsce na 2-3 miesiące. Po tym czasie przefiltruj nalewkę i gotowe.

Zastosowanie:
1. idealnie sprawdza się przy problemach trawiennych i przy przeziębieniu;
2. przy bólach gardła rozpuść 3-4 krople nalewki imbirowej w szklance wody i wypłucz gardło;
3. mix 30-40 kropel nalewki imbirowej i 30 kropel nalewki z czarnej porzeczki pomoże złagodzić bóle wywołane zapaleniem stawów, również reumatoidalnych.

Ciekawostka!
Kodeks apteczny Wielkiej Brytanii zaleca spożywanie 3 razy dziennie porcji 30 kropel nalewki z imbiru przy zapaleniu jelit. Często aby wzmocnić jej działanie, dodaje się 30 kropel nalewki z dzięgla. 
Imbir jest bardzo skuteczny w przypadku leczenia objawów kolki jelitowej.

NA ZDROWIE!

13 komentarzy:

  1. Nie przygotowywałam jeszcze takiej nalewki, ale przepis przygarniam, z pewnością się przyda. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brytyjczycy uwielbiaja imbir, ja nie lubię jego smaku. Toleruję tylko w ciastach korzennych z dodatkiem innych przypraw. Możliwe, że w przypadku tej naleweczki inne składniki wraz z nim dobrze się komponują i mogłaby mi zasmakować. Druga kwestia to cele lecznicze - świetna receptura. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Już się zaczęłam zastanawiać, czy ktoś pije tę nalewke dla smaku, ale widze, ze pewnie bardziej chodzi o zastosowanie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam miłośników imbiru w pracy, polecę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Och, jakie to musi być dobre <3 Imbir i miód, połączenie marzeń :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam imbir jednak zazwyczaj dokładam go do herbaty. Nalewka może być bardzo smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiej nalewki jeszcze nie próbowałam, ale ostatnio często robię "sassy water" i imbir nadaje jej bardzo ciekawy smak i aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie przyszłoby mi do głowy, żeby zrobić taką nalewkę, a może być ciekawa.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeśli chodzi o zdrowotne nalewki, jesteś skarbnicą wiedzy. Oczywiście, o tej też nie słyszałam. Skąd Ty to wszystko wynajdujesz?

    OdpowiedzUsuń
  10. Brzmi kusząco. Nigdy nie roiblismy takiej nalewki ale dla zdrowotności... skusimy się na pewno !

    OdpowiedzUsuń
  11. Akurat do smaku imbiru przekonać się nie mogę.

    OdpowiedzUsuń